Özel Batı Antalya Psikoteknik Merkezi
Batı Antalya’nın İlk Psikotekniği
Psikoteknik Belgesi İçin Yapmamız Gerekenler
14.01.2020 tarihli 23642684.010.99.96 sayılı yazı ile yapmamız gerekenler ;
1– Ehliyet ve kimliğiniz ile birlikte işyerimize gelerek yaklaşık 1 saat süren Psikoteknik Test Uygulamasına girmeniz gerekmektedir.
2– Psikiyatrik Muayene
a) Devlet Hastanesi
b) Özel Medikum Hastanesi
Psikoteknik Değerlendirmede İncelenecek Sürücü Özellikleri
Zihinsel Yetenek ve Beceriler
Dikkat
Anlama ve değerlendirme(muhakeme) yeteneği
Hız ve mesafe algılama
Geniş görüş alanı içinde uyaran fark etme
Şekil algılamada görsel süreklilik
Psikomotor Yetenek ve Beceriler
Tepki hızı
Koordinasyon düzeyi
Kimler Psikoteknik Almalı ?
TİCARİ ARAÇ: 08.01.2018 tarih / 30295 sayılı resmi gazete – Karayolu Taşıma yönetmeliği, 34/e maddesine istinaden;
Ticari amaçlı araç kullanan sürücüler her 5 yılda bir psikoteknik raporu almak zorundadır.
ADAY SÜRÜCÜLÜK: 17.04.2015 tarih /29329 sayılı resmi gazete – Karayolları Trafik Yön. Değ. Yap. Dair Yönetmelik, EK 3 maddesine istinaden;
Kural ihlalleri sonucu aday sürücülüğü iptal edilenler psikoteknik raporu almak zorundadır.
KIRMIZI IŞIK İHLALİ: 26.10.2018 tarih /30577 sayılı resmi gazete – 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunda Değ.Yap.Hak. Kanunun, 20. maddesine istinaden;
1 yıl içinde 3 defa kırmızı ışığa yakalanırsa 30 gün sürücü belgeleri elinden alınır.
Aynı yıl içinde ikinci kez 3 defa daha ( toplam 6 defa ) kırmızı ışığa yakalanırsa 45 gün sürücü belgeleri elinden alınır.
Aynı yıl içinde 3 ve 3 den fazla ( toplam 9 ve 9 dan fazla ) kırmızı ışığa yakalanırsa 60 gün sürücü belgeleri elinden alınır.
Bu madde kapsamında, aynı yıl içinde iki ve daha fazla kez belgesi alınanlar, geri alma süresi sonunda Psikoteknik değerlendirme test raporu almak zorundadırlar.
DRİFT VE SPİN: 26.10.2018 tarih / 30577 sayılı resmi gazete – 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunda Değ.Yap.Hak. Kanunun, 22. maddesine istinaden;
1 yıl içinde 1 defa ihlal ederse 60 gün sürücü belgelerine el konur. Psikoteknik Değerlendirme Test Raporu almak zorundadırlar.
5 yıl içinde 2. defa ihlal ederse ehliyeti iptal edilir. Tekrar ehliyet almak ve öncesinde Psikoteknik Değerlendirme Test Raporu almak zorundadırlar.
Bütün cezalar süresi bittikten sonra Psikoteknik verilir.
ALKOL: 18.10.1983 tarih / 18195 sayılı resmi gazete – 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 48. maddesine istinaden;
Son 5 yıl içinde 1. defa ihlal ederse 6 ay sürücü belgelerine el konulur.
Son 5 yıl içinde 2. defa ihlal ederse 2 yıl sürücü belgelerine el konulur. Südge ( Sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi ) tabi olurlar.
Son 5 yıl içinde 3 veya 3 den fazla ihlal ederse 5 er yıl sürücü belgelerine el konulur ve Psikoteknik Değerlendirme Test Raporu almak zorundadırlar.
HIZ SINIRI: 18.10.21983 tarih 18195 sayılı resmi gazete – 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 51. maddesine istinaden;
Son 1 yıl içinde 5 defa ihlal ederse 1 yıl sürücü belgelerine el konulur ve Psikoteknik Değerlendirme Test Raporu almak zorundadırlar.
Son ihlal tarihinden itibaren geriye doğru 5 yıl içinde 2. defa ihlal ederse, ehliyet iptal edilir ve yeniden ehliyet alabilmesi için Psikoteknik Değerlendirme Test Raporu almak zorundadırlar.
100 CEZA PUANI: 18.10.1983 tarih / 18195 sayılı resmi gazete – 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 118. maddesine istinaden;
Son 1 yıl içinde 1. defa 100 ceza puanını doldurursa 2 ay sürücü belgelerine el konulur ve çevre trafik eğitimine tabi tutulurlar. ( Sürücü Kursu )
Son 1 yıl içinde 2. defa 100 ceza puanını doldurursa 4 ay sürücü belgelerine el konulur ve yeniden ehliyet alabilmesi için Psikoteknik Değerlendirme Test Raporu almak zorundadırlar.
Son 1 yıl içinde 3. defa 100 ceza puanını doldurursa sürücü belgeleri tamamen iptal edilir.
60 DK
Test Süresi
% 99
Sınav Geçme
% 100
Memnuniyet
Psikoteknikle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Psikoteknik Test Uygulaması Nedir ?
Psikoteknik Test Uygulaması Sağlık Bakanlığı yetkilendirmesi ve denetiminde olan ruhsatlı kurumlar tarafından kişinin ruhsal ve psikomotor durumunun sürücülük yapmaya elverişli olup olmadığını ölçen, psikoteknik cihazı eşliğinde yapılan, 1 saat süren uygulama ve bu test sonucunda verilen rapordur.
Psikoteknik Test Uygulaması sürücülerin refleks, dikkat, konsantrasyon, hafıza gücünü ölçen kompleks bir testtir.
Ülkemizde yapılan yeni düzenlemeler sonucu yük ve yolcu taşıyan ticari araç sürücülerine bazı belgeler zorunlu kılınmıştır. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 34. maddesince Psikoteknik Test Raporu Belgesi zorunluluğu getirilmiştir.
Psikoteknik için Gerekli Evraklar Nelerdir ?
Sürücülerin yanlarında getirmesi gereken 1 kimlik ve ehliyet fotokopisidir.
Psikoteknik Raporunu Herkes Alabilir mi ?
Ticari araç sürücülerinin ve ehliyetine el konulmuş olan sürücülerin alması gereken bir rapordur. Ancak bazı kurumlar özellikle araç kullanımı ile ilgili işe alımlarda Psikoteknik Test Raporu Belgesi istemektedir.
Psikoteknik Değerlendirme Testi Ne Kadar Sürer ?
Belgeyi vermek için sürücü adaylarına ve sürücülere yöneltilen test uygulamaları azami 10 dakikadır. Bu süreden az olması sağlıklı olmaz ve uygun değildir.
Psikoteknik Raporlarının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Her 5 yıl sonunda Psikoteknik Belge Raporu geçerliliğini kaybetmektedir ve tekrar Psikoteknik Belgesi almak istenirse aynı işlemlerin tekrardan yapılması gerekmektedir.
İşimden Dolayı Pek Zamanım Olmuyor. Benim Yerime Kardeşim Veya Arakadaşım Teste Girebilir Mi? Zaten İkimizde Aynı Aracı Kullanıyoruz.?
Rapor teste giren kişi adına düzenlenir. Trafiğe çıkacak her kişi kendi adına teste girip rapor almak zorundadır.
Teste Girmeden Rapor Alabilir Miyim ?
Teste girmeden kesinlikle rapor verilmemektedir. Teste girilmeden alınmış olan raporların tespit edilmesi durumunda raporlar iptal edilmekte ve sorumluluk altına girilmektedir.
Ehliyet Sınıfımı Değiştirdim. Yeniden Testlere Girmem Gerekiyor Mu?
Ehliyet sınıfına dayalı bir değerlendirme söz konusu değildir, almış olduğunuz Rapor tüm sınıfları kapsamaktadır. Yeniden testlere girmek ise sizin takdirinizde olan bir konudur.
Psikiyatri Muayenesi Zorunlu mu ?
Psikolog tarafından imzalanan psikoteknik raporunun geçerli olabilmesi için teste girdikten sonra 30 gün içerisinde bir psikiyatri uzmanına gidilerek muayene olunması gerekmektedir.
Rapor Sonucuna İtiraz Edebilir Miyim ?
Tabikide, Evet. Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre kişi verilen rapora 30 gün içerisinde İl Sağlık Müdürlüğüne şahsen itirazda bulunabilmektedir. İl Sağlık Müdürlüğü son karar için kişiyi daha önce psikoteknik uygulamış olan başka bir merkeze, başka bir merkez yoksa aynı merkeze rapor tarihinden itibaren 3 ay geçince tekrar teste girmesi için yönlendirir. Kişiye psikoteknik Test Uygulaması sırasında İl Sağlık Müdürlüğünden gözlemci bulundurur. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen sağlık kuruluşunda psikiyatrik muayenesi yapılmak üzere gönderir. İki rapor arasında fark var ise sonuncu rapor geçerli olur. İkinci değerlendirme sonucunda başarısız olan yada 30 gün içerisinde rapor sonucuna itiraz etmeyen kişiler 2 yıl süre ile Psikoteknik Test Değerlendirmesine giremez.
Psikoteknik Kart Uygulaması Devam Ediyor mu ?
Artık kart kullanımının bir işlevi kalmamıştır. Kesinlikle kartlı işlemlerden uzak durmalısınız. Kartın ne kanunda nede yönetmelikte yeri yoktur. Yapmanız gereken Sağlık Bakanlığı’nın yetki vermiş olduğu Psikoteknik Merkezlerinden Sağlık Bakanlığı onaylı rapor almanızdır. Her 5 yılda bir yenilenmesi ve yeni sürücülerin alması gereken PSİKOTEKNİK TEST RAPORU EĞİTİMİ bünyemizde sürekli olarak sağlanmak ve uygun koşullarda sürücülerimize takdim edilmektedir.
Bu Teste Girmek İstiyorum Ama Yeterli Bilgisayar Bilgim Yok Nasıl Başarılı Olabilirim ?
Bilgisayar veya herhangi bir elektronik bilgiye ihtiyaç yoktur.
Psikoteknik Raporu Nereden Alınır?
Psikoteknik Belgesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş onaylı kuruluşlar tarafından verilmektedir. Psikoteknik Değerlendirme Raporu almak için öncelikle Merkezimiz’den randevu alıp teste girmeniz gerekmektedir. Teste girdikten sonra kesinlikle Psikiyatri muayenesi görmeniz gerekmektedir. Muayenemizi de gerçekleştirmemiz sonucunda E-devletten Psikoteknik Belge Raporumuza ulaşabiliriz
Psikoteknik Belge Raporu Almamanın Cezaları Ne Kadardır?
Psikoteknik zorunlu belgesini almayan Sürücüler (değişti) Türk lirası öder. Psikoteknik Belgesi Sürücü istihdam etme zorunluluğu da (değişti) Türk lirasıdır. Bu cezayı da ruhsat sahibi ödemektedir.
Psikoteknik Belgesi Testine Girecek Kişilere Önemli Hatırlatmalar !
Bilgisayar kullanmayı bilmiyorsanız endişe etmeyin çünkü bilgisayar kullanmanızı gerektirecek herhangi bir teste tabi tutulmayacaksınız. Teste kesinlikle aşırı yorgun veya uykulu bir şekilde gelmeyin Eğer yakın gözlüğü kullanıyorsanız kesinlikle gözlüğünüzü yanınızda bulundurun Alkol ve keyif verici maddeler ile benzer etkiler bırakan ilaçlar kullanarak teste katılmayın.
Psikoteknik Resmi Yazı
Çalışmalarımızdan Fotoğraflar
Psikoteknik Belgesi çalışmalarımızı ofisimizde yaparken çekilen bazı fotoğraflar
Psikoteknik Raporu alan müşterilerimizden gelen yorumlar
Batuhan Özkan
Kesinlikle eşime dostuma çevreme tavsiye edebileceğim bir iş yeri. En ufak bir sorunda veya çözümde irtibata geçiyorlar.
Özgür Özer
Merhaba. Öncelikle hiç düşünmeden Ahmet beyle tanışmanızı tavsiye ederim. Harika bir kişilik. Hassasiyeti ve ilgisinden dolayı teşekkür ederim.
Süleyman Korkut
İletişim ve takip konusunda çok memnun kaldım. eğitim gayet keyifli ve sorunsuz geçti. Herşey için teşekkür ederim.
İsmail Karakuş
Herşey için sağolun Ahmet bey. Çok ilgili ve kibar bir şekilde doğru bilgiler verdiniz ona ayrıca teşekkür ederim.
Tolga Karakoç
Kumluca’ya bir ilki getirdiniz. Bu bölgeye ileriki zamanlar çok hizmetiniz ve daha çok insana el uzatacağınızdan eminim.
Tahir Toğrul
İşinde doğru ve dürüst iş ahlakıyla çalışmaya çalışan bir arkadaşımız. Allah yardımcısı olsun.